Khemah Membaca 2017 di Padibox, Sekinchan ( 18-21 Sept. 2017 )

Proses Saringan NILAM 2016 ( 9 & 10 Ogos 2016 )

25 August 2016

Pertandingan PSS Cemerlang Kebangsaan 2016

Tempat: SMK Bandar Baru Seri Petaling
Tarikh: 24 Ogos 2016 ( Rabu )
Masa: 8:30 pagi
Pegawai Pengiring Hakim:  Pn Rosilawati Maabar ( Pegawai PSP )


PSSK 2016 telah selesai dilaksanakan di SMK Bandar Baru Seri Petaling pada 24 Ogos 2016.
Hakim penilaian terdiri daripada Tn. Hj. Amir Akram@Amir b. Abd. Majid dari BTPN Terengganu dan En. Mazrizal b.Hashi dari Perpustakaan Kuala Lumpur. En. Mustapa Alba b. Umar, Penolong Pengarah BTPNWPKL, Pn. Rosilawati bt Maabar, UPSP BTPNKL dan En. S’aleh b. Osman turut mengiringi hakim sepanjang sesi penilaian diadakan.
Para hakim, pegawai pengiring dan pentadbir sekolah telah disambut dengan Tarian Singa  dan pantun klasik oleh murid-murid yang merupakan kebitaraan SMK Bandar Baru Seri Petaling (SMKBBSP).
Aluan Pengetua, taklimat lengkap dan previu video korporat sekolah diadakan sebelum lawatan ke persekitaran dimulakan.
Sepanjang lawatan ke persekitaran sekolah, pihak sekolah bijak mempertontonkan kemahiran berkomunikasi murid-murid mereka dengan menjadikan murid-murid sebagai mediator untuk menerangkan setiap bilik, sudut dan taman-taman yang merupakan projek inovasi sekolah.
Selain dari Perpustakaan sekolah yang ceria lagi kondusif, kewujudan Green Library,Taman Hybrid , Astaka ASEAN, Kit Tahara dan penghasilan produk pes masakan adalah merupakan inovasi sekolah yang telah berjaya menarik perhatian para hakim dan pegawai pengiring yang hadir.
Kudapan istimewa dari hasil tuaian di taman untuk disediakan di Taman Botanik untuk hidangan para hakim dan pegawai pengiring.
Pemeriksaan dokumen, eviden dan temubual bersama beberapa orang murid dan guru turut diadakan sebagai SOP penilaian sebelum rumusan dibuat oleh kedua-dua hakim.
Majlis Penutup diadakan dengan pembentangan hasil rumusan penilaian oleh hakim kepada pihak sekolah. Hakim turut mengucapkan tahniah dan syabas atas usaha gigih dan inovasi cemerlang sekolah.
Pengetua sekolah turut  penghargaan dan terima kasih oleh pentadbir kepada para hakim yang begitu komited, pihak BTPNWPKL atas bimbingan yang diberikan kepada pihak sekolah dan warga sekolah kehebatan mereka merealisasikan SMKBBSP sebagai calon PSS cemerlang di Peringkat Kebangsaan 2016.
Tahniah dan syabas dari pihak BTPNWPKL kepada warga SMKBBSP kerana telah berjaya menunjukkan prestasi yang cemerlang semasa penilaian PSSK 2016 dan akan terus mengekalkan kecemerlangan serta menjadi penanda aras bagi sekolah-sekolah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.


Report by: Pn Rosilawati Maabar ( Pegawai PSP )
Post & pictures by :Library Assistant 

SENARAI BIBLIOGRAFI TESIS ProfPen

Panduan Keahlian, Peraturan & Syarat ProfPen.

· Bermula tahun 2012, semua koleksi ProfPen hanya untuk rujukan sahaja. TIADA khidmat pinjaman & pemulangan koleksi bahan disediakan.

· Sila daftar & dapatkan borang keahlian ProfPen di kaunter sirkulasi kami.


· Kumpulan sasaran adalah warga pendidik, penyelidik & pelajar IPT.


· Tesis, Jurnal , Laporan Projek & Kajian Tindakan hanya boleh dibaca & dibuat rujukan di ProfPen sahaja. Tidak boleh dibawa keluar atau difotostat KECUALI mendapat surat kebenaran daripada pengarang atau pihak yang berkenaan sahaja kemudian barulah salinan fotostat dibenarkan. Sekiranya ahli membawa beg komputer riba, pemeriksaan ke atas beg akan dilakukan.

· Hanya ahli yang berdaftar dengan ProfPen sahaja boleh membuat rujukan & menggunakan kemudahan komputer serta talian internet di ProfPen mengikut syarat yang ditetapkan ProfPen.

Þ Isi Rekod Penggunaan komputer mengikut nama yang tertera di bahagian atas skrin komputer)

Þ Dilayari untuk membuat rujukan, tugasan & pencarian maklumat tertentu sahaja.

Þ Melayari internet untuk memuat turun sebarang jenis permainan adalah DILARANG.


· Semua ahli bertangunggjawab terhadap:

Þ Melaporkan sebarang pertukaran alamat kepada Pembantu Pustakaan ProfPen.

Þ Keadaan buku/CD/VCD/CDRI/CDA rujukan mestilah berkeadaan baik ketika selesai membuat rujukan.

Þ Jika didapati mencuri atau merosakkan bahan-bahan perpustakaan, keahlian akan digantung, dikenakan bayaran denda & nama akan diumumkan disemua papan-papan kenyataan BTPN, PKG & JPWP.

Þ Selain dari mematuhi peraturan peraturan di atas, peraturan peraturan am perpustakaan juga harus dipatuhi seperti:-

¨ Jangan buat bising & tidur di dalam perpustakaan.

¨ Tidak boleh merokok, makan & minum di dalam perpustakaan.

¨ Tidak dibenarkan membawa beg kecuali beg laptop.

¨ Berpakaian kemas & bersopan ketika di perpustakaan.


ProfPen TIDAK bertanggungjawab atas sebarang harta benda orang perseorangan.


PERHATIAN:

Pegawai ProfPen berkuasa mengarahkan seseorang pengguna meninggalkan ProfPen jika didapati mengganggu ketenteraman ProfPen. Tujuan peraturan-peraturan ini ialah untuk melindungi kepentingan bersama pengguna & membolehkan ProfPen menjalankan fungsi-fungsinya dengan sebaik mungkin.